woensdag 4 mei 2011

Hulporganisatie Merlin onderneemt actie tegen kraamsterfte in Kunduz en Noord-Afghanistan

Afghanistan is de slechtste plek op aarde om moeder te zijn. Er sterven meer vrouwen in het kraambed dan elders op de planeet. De Britse hulporganisatie Merlin biedt hulp in Noord-Afghanistan, waaronder in Kunduz.

Volgens de toonaangevende Britse medische liefdadigheidsorganisatie Merlin zorgen extreme weersomstandigheden, een ruig terrein en een gebrek aan wegen ervoor dat veel vrouwen op het platteland in Afghanistan geen gezondheidscentra kunnen bereiken.

Veel zwangere vrouwen worden gedwongen om ezels te nemen naar het ziekenhuis, maar ze bevallen vaak tijdens de lange reis op weg naar medische hulp en sterven langs de kant van onherbergzame paden.

De hulporganisatie wijst op de benarde situatie van vrouwen in de provincie Badakshan, in het uiterste noordoosten van Afghanistan, die de hoogste ooit gemeten moedersterfte kende in 2002. Op elke 100.000 geboren baby’s stierven 6.500 vrouwen.

Merlin heeft twee scholen voor de opleiding tot verloskundige in Kunduz en Takhar, de oostelijke buurprovincie van Kunduz, opgericht.

De hulporganisatie beheert ook 25 mobiele gezondheidteams die in Badakshan kunnen reizen naar afgelegen dorpen.

Linda Doull, van de hulporganisatie Merlin, zegt in de Noord-Ierse krant de Belfast Telegraph: “Het jarenlang werken in deze gebieden leidt tot het begrijpen waarom vrouwen sterven.”

“Meer opgeleide verloskundigen, en ervoor zorgen dat vrouwen de klinieken kunnen bereiken, zijn de sleutel tot overleven.”

Afghanistan voert de grimmige ranglijst aan van de tien dodelijkste landen op aarde om kinderen te baren. Het land kent de slechtste omstandigheden ter wereld voor moeders.

Merlin is een hulporganisatie die medische hulp verstrekt in conflict- en crisisgebieden, en wil dat er met spoed geïnvesteerd wordt om het tekort aan gezondheidswerkers in zulke gebieden weg te werken. Op hun site wordt meer informatie gegeven.

Om de tragische situatie van de vrouwensterfte in Afghanistan aan te pakken leidt Merlin vroedvrouwen op en reizen medische team vaak uren om geïsoleerde dorpsbewoners te bereiken.

Zie ook:
Slechtste omstandigheden ter wereld voor moeders in Afghanistan