donderdag 3 maart 2011

Steeds meer slachtoffers in Kunduz door steeds meer oorlog, AZG opent ziekenhuis

Artsen Zonder Grenzen (AZG) opent deze zomer een ziekenhuis in de Noord-Afghaanse stad Kunduz. De veiligheidssituatie is er zo slecht geworden, waardoor er steeds meer oorlogsslachtoffers vallen die medische hulp nodig hebben.

Dat meldt de Belgische krant De Standaard. AZG zal een ziekenhuis van een voormalige katoenfabriek in gebruik nemen in het centrum van de stad. Hier zullen twintig buitenlandse medische personeelsleden en 150 Afghaanse hulpverleners aan de slag gaan.

Christopher Stokes, de directeur van Artsen Zonder Grenzen België, zegt in de krant: “We gaan in eerste instantie chirurgen naar Kunduz sturen. Op het platteland is het te onveilig om een kliniek op te richten. Ambulances en familieleden van gewonden kunnen daar slachtoffers heen brengen.”

De slachtoffers van de oorlog zijn vooral mensen die geraakt worden door explosies van bommen.

“We hebben een overeenkomst met alle oorlogvoerende partijen dat ze toelaten dat hun gewonden naar ons ziekenhuis komen,” zo zegt Stokes.

Brice de le Vingne, die de operaties van AZG in Afghanistan coördineert, zegt: “In Kunduz is een zeer goed werkend provinciaal ziekenhuis, maar niet alle oorlogsslachtoffers kunnen daar verzorgd worden.”

“Talibanstrijders of families die niet geassocieerd willen worden met het officiële regime van het land, zullen in geen geval hun gewonden naar het provinciaal ziekenhuis brengen.”

Bedenkingen bij vooruitgang
AZG-directeur Stokes heeft ook bedenkingen bij de verslagen over de vooruitgang van Afghanistan. De meeste hulporganisaties zitten in Kabul en baseren zich voor hun verslagen op informatie uit tweede hand.

Hij zegt: “Officieel klinkt het dan dat de ziekenhuizen in de zuidelijke provincie Helmand functioneren, omdat ze zoveel bedden hebben. Maar in de praktijk blijkt vaak dat die ziekenhuizen leeg staan, omdat maar weinig mensen naar het ziekenhuis durven gaan omdat het te gevaarlijk is.”

Artsen Zonder Grenzen kan de arme Afghanen op het platteland ook moeilijk in hun medische basisbehoeften helpen omdat het zo onveilig is. Daarom kan de hulporganisatie alleen in de steden werken en de plattelandsbevolking maar moeilijk bereiken.

Toename geweld
De Standaard schrijft: “De noordelijke provincie Kunduz is al lang niet meer het veilige oord van bij het begin van de oorlog. Waarnemers zien de laatste jaren dat het geweld toeneemt.”

“Militairen zeggen ook dat het geweld in het noorden van Afghanistan is toegenomen omdat ze in het zuiden van het land de Taliban op de hielen zitten,” aldus de krant.

Het Provinciaal Reconstructie Team van de NAVO in Kunduz wordt geleid door Duitsland. Er zijn ook Belgische militairen gelegerd, die onder meer soldaten van het Afghaanse leger opleiden.

Nederland wil een missie naar Kunduz sturen om er politie op te leiden en stuurt 4 F-16’s mee om luchtsteun te leveren als Nederlanders of bondgenoten in nood zijn..

De voormalige NAVO-ISAF-bevelhebber Stanley McChrystal besloot vorig jaar al extra militairen naar Kunduz te zenden.

Kunduz is niet de enige plek in Afghanistan waar AZG werkt. Ook in de buurt van Kabul en in de zuidelijke stad Helmand werken de hulpverleners mee in een ziekenhuis.

Volgens directeur Stokes wil AZG zo snel mogelijk in nog vijf tot tien andere plekken ziekenhuizen bemannen.